Ποιοτικός Έλεγχος Σκυροδέματος

Οι μετρήσεις με Μη Καταστροφικές Μεθόδους πραγματοποιούνται με σύγχρονα και αξιόπιστα όργανα της εταιρείας μας, είναι οι παρακάτω :

Μέθοδος Κρουσιμέτρου

Η μέθοδος του κρουσιμέτρου είναι μια μη καταστρεπτική μέθοδος εκτιμήσεως της αντοχής του σκυροδέματος, η οποία βασίζεται στην μέτρηση της επιφανειακής σκληρότητας των δομικών στοιχείων που εξετάζονται.. Μια μεταλλική μάζα προσκρούει στην επιφάνεια του εξεταζόμενου υλικού. Το ύψος αναπηδήσεως αυτής της μάζας εξαρτάται από την ελαστικότητα του υλικού και, επομένως, από την αντοχή του.

Μέθοδος εξόλκευσης ήλων 

Πρόκειται για μια έμμεση (Μη Καταστροφική) Μέθοδο προσδιορισμού της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος. Με την χρήση ενός πυροδοτικού εκτοξευτή, εκτοξεύεται σε επαφή με το σκυρόδεμα ένας πρότυπος ήλος μήκους 4cm και διαμέτρου 4mm ο οποίος εισάγεται εντός του σκυροδέματος. Ο ήλος εξολκεύεται με ειδικό εξολκέα ο οποίος φέρει και δυναμόμετρο. Μετράται η δύναμη εξολκεύσεως η οποία μεταφράζεται, με κατάλληλα διαγράμματα, σε θλιπτική αντοχή σκυροδέματος.

Οι αναπτυσσόμενες τριβές (ανάλογες των πλευρικών πιέσεων), εξαρτώνται από τις ελαστικές και πλαστικές ιδιότητες του υλικού, επομένως αποτελούν κριτήριο για την αντοχή του.

Έλεγχος ποιότητας σκυροδέματος – μέτρηση βάθους ρωγμής με υπερήχους

Οι υπερηχομετρήσεις αποτελούν μία μη καταστροφική μέθοδο, κατά την οποία μετράται η ταχύτητα διάδοσης ακουστικών κυμάτων, η οποία εξαρτάται από το μέτρο ελαστικότητας και συνεπώς από την αντοχή του σκυροδέματος. Η μέθοδος συνίσταται στην εφαρμογή δύο κρυστάλλων στα άκρα ενός στοιχείου, εκ των οποίων ο ένας δρα ως πομπός και ο άλλος ως δέκτης. Μετρώντας το χρόνο διάδοσης των κυμάτων από τον πομπό προς το δέκτη και γνωρίζοντας τη μεταξύ τους απόσταση υπολογίζεται η ταχύτητα των υπερήχων.

Η μέθοδος χρησιμεύει αφενός για την εκτίμηση της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος, όπως προαναφέρθηκε, αφετέρου για τον εντοπισμό ρωγμών και τον υπολογισμό του μεγέθους τους. Πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος χρόνος μετάδοσης των κυμάτων μπορεί να οφείλεται είτε σε κακή ποιότητα σκυροδέματος είτε στην ύπαρξη ρωγμών, οι οποίες υποχρεώνουν τα σήματα να ακολουθήσουν τεθλασμένη πορεία.

Έλεγχος πάχους  σκυροδέματος με υπερήχους

Μέτρηση πάχους σκυροδέματος χωρίς τρυπήματα, χωρίς πυρηνοληψία, και χωρίς σκαψίματα για έλεγχο και αξιολόγηση συµµόρφωσης προδιαγραφών πάχους και ακεραιότητας στοιχείων από σκυρόδεμα.

Υπάρχει δυνατότητα να μετρηθεί το πάχος του σκυροδέματος από 38,1 χιλιοστά μέχρι 1,8 μέτρα καθώς και να γίνει ανάλυση των κυμάτων ηχούς πρόσκρουσης σε πραγματικό χρόνο για αναλύσεις ελαττωμάτων (ρωγμών κλπ), χωρίς να χρειάζεται να είναι γνωστό το πάχος του υπό μέτρηση σκυροδέματος  για αυξημένη ακρίβεια των μετρήσεων πάχους σε εφαρμογές στις οποίες το πάχος δεν είναι διαθέσιμο για βαθμονόμηση ταχύτητας.

Μέτρηση αγωγιμότητας σκυροδέματος

Η μέτρηση της ηλεκτρικής  αγωγιμότητας του σκυροδέματος γίνεται με έναν ανιχνευτή τεσσάρων σημείων τύπου Wenner. Προσδιορίζεται η πιθανότητα διάβρωσης. Μεγάλες τιμές στην αγωγιμότητα σε κάποια περιοχή φανερώνουν ότι στην περιοχή αυτή έχει αρχίσει να διαβρώνεται ο οπλισμός.

Μέτρηση εφελκυστικής αντοχής

Η μέτρηση εφελκυστικής αντοχής έχει σκοπό  την εκτίμηση της δύναμης που χρειάζεται για την αποκόλληση της επικάλυψης άκαμπτων επιφανειών όπως, μέταλλο, σκυρόδεμα ή ξύλο.

Η δοκιμή αυτή καθορίζει τη μέγιστη κάθετη δύναμη που μπορεί να αντέξει μια επιφάνεια πριν την αποκόλληση του επιστρωμένου υλικού ή και αν η επιφάνεια παραμένει άθικτη με επιβολή της παραπάνω δύναμης.

Η αποτυχία θα συμβεί στην πιο αδύναμη επιφάνεια της  και θα αποκαλυφθεί από τη σπάσιμο της.

Η δοκιμή κρίνεται απαραίτητη πριν από κάθε απόφαση μελέτης ενίσχυσης ώστε να μπορέσει να εξαχθεί συμπέρασμα για τον τρόπο επέμβασης και τα προδιαγραφόμενα υλικά , αλλά και μετά την εφαρμογή επισκευαστικών κονιαμάτων (έλεγχος επισκεύων).

Μέθοδος μέτρησης ενανθράκωσης και ph 

Η μέτρηση της ενανθράκωσης σε δοκίμια σκυροδέματος αποτελεί μία ημικαταστροφική μέθοδο η οποία βασίζεται στην μεταβολή του PH λόγω της παρουσίας διοξειδίου του άνθρακα. Η μέθοδος πραγματοποιείται με ψεκασμό διαλείμματος φαινολοφθαλεϊνης σε δοκίμια σκυροδέματος.

Ο έλεγχος του βαθμού ενανθράκωσης, είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού η αλκαλικότητα του σκυροδέματος, η οποία χαρακτηρίζεται από τιμή του PH προστατεύει τις ράβδους οπλισμού έναντι διάβρωσης,  η οποία οδηγεί στην απώλεια της εφελκυστικής αντοχής του χάλυβα.

Μέτρηση ρωγμών

Ο έλεγχος / μέτρηση γίνεται με μετρητές παραμορφώσεων. Εφαρμόζονται για την παρακολούθηση και καταγραφή μακροχρό­νιων παραμορφώσεων, παρακολούθηση και καταγραφή παραμορφώσεων που προέρχονται από παροδικά φορτία. Επίσης μετράται το εύρος της ρωγμής.

Μέτρηση χλωριόντων

Οι ράβδοι οπλισμού προστατεύονται από την διάβρωση μέσω ενός πολύ λεπτού επιφανειακού στρώματος ένυδρου οξειδίου του σιδήρου, που δημιουργείται λόγω της υψηλής αλκαλικότητας του σκυροδέματος που τις περιβάλλει. Η αλκαλικότητα αυτή χαρακτηρίζεται από μία τιμή του pH γύρω στο 12.5, που αντιστοιχεί στην υπό συνήθη θερμοκρασία συγκέντρωση ισορροπίας του υδροξειδίου του ασβεστίου Ca(OH)2, στο νερό των πόρων. Το προστατευτικό στρώμα οξειδίου μπορεί να διατρηθεί τοπικά από ιόντα χλωρίου, αν η συγκέντρωση των τελευταίων υπερβαίνει το 0.4 ÷ 0.6 % του βάρους του τσιμέντου, ή να διαλυθεί γενικά,λόγω μείωσης της αλκαλικότητας του σκυροδέματος γύρω από την ράβδο, σε τιμές του pH κάτω από 9.0. Τότε λέμε ότι ο χάλυβας του οπλισμού αποπαθητικοποιήθηκε (δηλαδή δεν απολαμβάνει πλέον την παθητική προστασία που του προσέφερε η αλκαλικότητα του σκυροδέματος).

Τα χλωριόντα που μπορεί να διατρήσουν το προστατευτικό στρώμα οξειδίου μέσω του νερού των πόρων μέχρι τον οπλισμό, μπορεί να προέρχονται από ενδογενή ή εξωγενή αίτια όπως περιγράφονται παρακάτω.

  • Ενδογενή αίτια (αρχική παρουσία) Τα χλωριόντα εμπεριέχονται στο εσωτερικό του σκυροδέματος όπως: έχουν χρησιμοποιηθεί συλλεκτά αδρανή από παραλίες ή θαλασσινό νερό ανάμιξης πρόσμικτα βελτιωτικά σκυροδέματος που περιέχουν χλωριούχα άλατα,
  • Εξωγενή αίτια (διείσδυση) Τα χλωριόντα προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον, παραθαλάσσιες περιοχές. Η μέτρηση περιλαμβάνει ανάλυση δείγματος σκυροδέματος για να προσδιορισθεί η περιεκτικότητα σε χλωριόντα.

Μέθοδος Πυρηνοληψίας

Η πυρηνοληψία αποτελεί μία ιδιαιτέρως αξιόπιστη ημικαταστροφική μέθοδο η οποία βασίζεται στην διάτρηση και αποκοπή κυλινδρικού δοκιμίου. Μέσω της μεθόδου λήψης δοκιμίου δομικού στοιχείου επιτυγχάνεται:

  • ο προσδιορισμός της αντοχής σε θλίψη
  • ο προσδιορισμός του βαθμού ενανθράκωσης
  • ο προσδιορισμός της αντοχής σε εφελκυσμό από διάρρηξη
  • η εύρεση του μέτρου ελαστικότητας
  • η εύρεση του λόγου Poisson
  • τον εντοπισμό ρωγμών ή άλλων αστοχιών στη μάζα του σκυροδέματος
  • ο προσδιορισμός της υγρασίας
  • ο προσδιορισμός της μάζας και του φαινόμενου βάρους

Η μέθοδος της πυρηνοληψίας βρίσκει εφαρμογή σε κτίρια από σκυρόδεμα ή τοιχοποιία.